Kısa adı TODOSK olan Toroslar Doğa Kulübü üyelerinden oluşan 41 kişilik ekip, 8 günlük Tokat ve ilçelerini keşfetti. Todosk’lular Kaz Dağlarından sonra oksijeni en bol olan Niksar Çamiçi yaylalarında Tokat kültürünü yaşadılar.
Kendileri de Tokat Niksarlı olan doğa rehberleri Perihan Demirezen ve Kemal Erece önderliğinde yola çıkan ekip, ilk olarak Zile’de mola verdiler. Zile gönüllüsü olarak tanınan Necmettin Eryılmaz tarafından karşılanan ekip, dünyaca bilinen Zile Kalesini, Roma imparatoru Julien Sezar’ın ünlü sözü “Veni, Vidi, Vici” sözlerini söylediği yerleri gezdirdi.
Eryılmaz eşliğindeki ekip, Astım tedavisine iyi geldiği söylenen Ballıca Mağarasını gezip, Almus İlçesine geçip, burada kamp kurdular.
İkinci gün Tokat merkeze geçen doğaseverler, burada Tokat Tanıtım Vakfı yetkilileri tarafından karşılanan doğaseverler, kent müzesini gezdiler. Atatürk’ün boşanma kararını aldığı tarihi konağı ile kök boyalar ile taş basımların yapıldığı eski imalathanelerin olduğu ve Taş Bina olarak bilinen mekanı gördüler. Kısa bir kent turunun ardından yola çıkan ekip, Niksar İlçesine geçtiler.
Buradan oksijen deposu Çamiçi yaylasına çıkarak kamping alanında çadırları ile kamp kurdular. Niksar gönüllülerinden Necati Güneş ve İsmet Başar eşliğinde 4 gün boyunca türkülere konu olan Niksar Kalesi, köy yaylaları, kent merkezi ve kültür turları ile yaylalarda yürüyüş yapan ekip, artık nesli giderek azalan Niksar’ın yerel ağız ile “Kömüş” dedikleri Camızları da tanıdılar. Camız yoğurdunu tadan katılımcılar, köylülerin ikram ettiği Tokat böreği yediler. Aynı gün, Şair Cahit Külebi’nin anma törenine katıldılar.
Yine Niksar’ın tanıtım gönüllerinden Hasbi Şahin ve Osman Abakay tarafından Köy Yaylalarını gezdiler. 4 gün boyunca unutamayacakları bir gezi yapan ekip, son gecelerinde ise Niksar havalisinin “Raj Kapoor” olarak tanıdığı Cümbüş sanatçısı Raci Güleç tarafından türk sanat müziğinden, Türk halk müziğine kadar geniş repertuarını dinleme fırsatı buldular. Tokat’ın oynak türkülerinde ise katılımcılar yerlerinde duramayarak eğlenceye oynayarak katıldılar. Geri dönüşe geçen ekip, Amasya’ya geçen ekip, şehzadeler eli olarak bilinen Amasya’yı gezdikten sonra Antalya’ya döndüler.
Doğa rehberi Kemal Erece müthiş eğlenceli ve yararlı bir gezi yaptıklarını belirterek, “Amacımız, Akdeniz’in sıcağında birkaç günlük nefes almak isteyen katılımcılarımıza farklı bir kültürü tanıtmak istedik. Tokat ve Niksar bölgesini hiç gezmeyen arkadaşlarımıza Niksar’ın doğal güzelliklerini,. Anadolu’nun henüz yozlaşmamış kültürünü tanımalarını istedik. Bakir yaylalarımızın, güzelliklerimizi paylaşmak istedik. Bu gezimizde Niksar Belediyesine ulaşım konusunda yardımcı oldukları için teşekkür ediyorum. Programın hazırlanmasında destek olan Cihat Taşkın beyefendiye de buradan teşekkür ediyorum” dedi.
Kaynak: http://ilerigazetem.com/todosk-la-tokat-yollarinda/32245/