20 Ocak 2019

DÜNYANIN İLK KİTAP KASABASI: HAY-ON-WYE

Kitap, ilgilisi için çok farklı anlamları içinde barındırır. Kitabın eski ya da yeni olması, cildinin yapısı, kelimeleri sayfadaki düzeni bir kitapsever için belirleyici unsurlardır. Mutlaka her kitapsever, kitaplarla dolu bir oda ya da ev hayal eder. Kimisi de küçük bir kitapçı dükkanı açıp misafirleriyle kitaplarını paylaşmayı diler. Dünyada öyle bir yer var ki tüm kitapseverlerin hayallerini süsleyecek nitelikte. Terk edilmiş bir kasabaya miras için giden bir adamın kitapçı dükkanı açmasıyla başlayan bir öykü. İşte, dünyanın ilk kitap kasabası…



Galler ve İngiltere arasındaki sınırda, İkinci Dünya Savaşını izleyen kırsal uçuşa karşı rol modeliyle ünlü rahat tepelerle çevrili küçük bir kasaba var. Hay-on-Wye kasabası.


Hay-on-Wye, hayalet bir kasaba haline gelen bir tarım kasabasıydı.


Buradaki kasabalılar, Avrupa'nın diğer birçok yerinde olduğu gibi daha iyi bir iş ve daha iyi bir yaşam için kırsal kesimden ayrılarak kentsel alanlara taşındı. Ancak, Richard Booth, Oxford Üniversitesinden mezun olduktan sonra amcasından kalan mirasıyla doğduğu kasabayı yeniden canlandırmak için geri döndü. Artık işler farklı gidecekti.



Nihayet, uzun sürelerdir zihninde dönen projeye başlamak için hazırdı. Eski bir itfaiye istasyonunda ikinci el kitapların ilk kitapçısını açtı. Bu açılış, yalnızca inanılmaz bir maceranın başlangıcıydı. 

Bay Booth, başkalarının elden çıkardığı tüm kitapları toplamaya başladı.

 

Bu süreç içerisinde koleksiyonuyla beraber itibarı da etkileyici bir şekilde büyüyordu. Bay Booth, kasabalılar tarafından boş kalan başka binaları kiraladı. Adeta bir kentsel dönüşümü başlatmıştı. Hay-on-Wye hayata geri dönmüştü.



Yenilikten, Bay Booth'un cesaretinden ve işinin büyüklüğünden etkilenen insanlar İngiltere'nin her yerinden kasabaya akın etmeye başladılar. Böyle bir başarıdan şaşkın olan bazı kasaba sakinleri Booth'un izinden gitmeye karar verdiler. 


Kasaba bugün yaklaşık bin 500 nüfusa sahip. Uzmanlaşmış kitapçı sayısı da 26. Üstelik bu kitapçıların her biri gerilim, müzik, sanat, sinema, şiir ya da çocuk edebiyatı gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış durumda. Bazılarıysa inanılmaz derecede kendine özgü.


Hay-on-Wye kelimenin tam anlamıyla bir kitap cenneti. Burada her türlü kitabı bulmak mümkün: Yeni, ikinci el, eski ve nadir. Sokaklarda, yoldan geçenler için açık havada tutulan kitaplarla dolu raflar görebilirsiniz. Bazen de bu rafların yanı başında ise biraz dinlenmek ve kitap okumak isteyenler için koltuklar bulunuyor.



Bu tür turizm sayesinde kasaba gelişti ve gelişen bir kültürel ve ticari yaşamın merkezi oldu. Her kitapçı, bazen gerçeküstü yaratıklara çarpabileceğiniz ayrı, renkli ve tuhaf bir dünyadır.


Bazı aydınlar ve sanatçılar için burası inzivaya çekilme yeri. Yayıncılar ve zanaatkarlar için ise tam bir cennet. Dilerseniz, işaretlerle gösterilen kutuların içine para atarak kitapları satın alabiliyorsunuz (yumuşak bir kitap kapağı için 50 sent, ciltli bir kitap için 1 pound).


Bunlara "Dürüstlük Dükkanları" deniyor. Çünkü burada her şey kitapseverlerin dürüstlüğüne güvenmeye dayanıyor. Bugün Hay-on-Wye'de çok sayıda bağımsız mağaza, birkaç sanat galerisi, bir postane ve bir banka, bir bisiklet dükkanı ve zanaat dükkanları mevcut.


Ayrıca, şehir merkezinden haftada üç gün getirdikleriyle kasabayı canlandıran bir sokak pazarı ve bir de bakkal var. Kasaba kitap şehir olmasının yanında Brecon Beacons Milli Parkı'nı keşfetmek için de bir başlangıç noktası.


Hay-on-Wye ulaşmanın en kolay yolu şahsi arabalar. Toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih ederseniz en yakın tren istasyonu Hereford'dur. Buradan da otobüsle kasabaya ulaşabilirsiniz. 


Kaynak: https://www.fikriyat.com/galeri/kultur-sanat/dunyanin-ilk-kitap-kasabasi/25