Birçok ebeveyn çocuklarıyla etkili iletişim kurmakta zorlanıyor. Kimi ebeveynler çocukların, anne-baba arasındaki tartışmaları görüp duyması, ancak bundan yaralanmaması gerektiğini düşünürken, kimileri de her türlü çatışmadan korkuyor.
Boşanma, ölüm, cinsellik... Ebeveynler çocuklarıyla neden konuşmalı?
Ebeveyn-çocuk arasındaki iletişimsizlik felaketle sonuçlanabilir. İletişimsizlik yüzünden çocuk kendini vazgeçilmiş, izole edilmiş hissedebilir ve bunlar da giderek daha çok endişelenmesine ve zorluklarla mücadele edememesine neden olur. Oysa akla gelen her şey hakkında konuşmak, ilişkilerin olgunlaşmasını, daha rahat ve mutlu bir zemine yerleşmesini sağlar. Etkili iletişime başlamak için en iyi yollardan biri, çocuğa ebeveynleriyle her konuyu çekinmeden konuşabileceğini hissettirmektir.
Dinleyin
Çocuğunuz sizinle konuşurken gazete okumak ya da televizyon seyretmek, onu dinlediğiniz anlamına gelmez. Ergenlik dönemindeki bir çocuk cinsellik hakkında sorular sorarken elinizdeki işi gerçekten bırakamayacak durumdaysanız en azından şunu söyleyebilirsiniz: “Bu meselenin senin için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Biraz sonra konuşsak olur mu?” Ve tabii konuşmak için bir zaman belirleyin ve asla ertelemeyin.
Ciddi konuşmaları planlayın
Eğer taşınma, boşanma, yeni kurallar ya da yeni sorumluluklar söz konusuysa, gereken konuşmayı herhangi iki iş arasına sıkıştırmayın. Mutlaka bütün aile bireylerinin katılacağı bir buluşma düzenleyin ve herkese düşüncesini dile getirme fırsatı verin. Başlangıçta bu türden buluşmalar tuhaf karşılanabilir. Ama aynı zamanda her bir bireyin aile ilişkilerine ne denli önem verdiğini göstermesi için de fırsat yaratır.
Sessizlik karşısında anlayış gösterin
Eğer çocuğunuz bir konuyu belirli bir zamanda konuşmak istemiyorsa -ki ergenlik çağında genellikle böyle olur- buna saygı gösterin. Ona yalnızca, istediği her an sizinle konuşabileceğini hissettirin yeter.
Beden diline dikkat
Üst üste atılmış bacaklar,kızgın ya da sabırsız bakışlar iletişimi hiç de kolaylaştırmaz. Eğer çocuğunuz yerde oturuyorsa, siz de onunla yere oturun, seviyenizi eşitleyin ve göz teması kurarak konuşun ki onu dinlediğinizi anlayabilsin.
Soru sorun
Çocuğunuzla ne konuşacağınızı bilmediğiniz zamanlar olacaktır. Böylesi durumlarda konuyu açmasını ondan bekleyin. Bunun için de soru sorun: “Ee, neden bahsedelim istersin?” iyi bir başlangıç olabilir. Ayrıca onlara evet ya da hayır şeklinde cevaplanamayacak, açık uçlu sorular da sorabilirsiniz ve başlayan sohbeti aynı şekilde yönlendirebilirsiniz.
Zamanlama önemli
Önemli bir meseleyi çocuk okuldan gelir gelmez tartışmayın. Ya da iş yerinde geçirdiğiniz kötü bir günün sonrasında geçiştirmeye uğraşmayın. Sizin de kendinizi iyi hissettiğiniz, sakin olduğunuz zamanlar böylesi konuşmalar için çok uygun.
İyi ve kötü iletişim
Etkili bir iletişim çocuklarınıza yardım etmeniz için önemli. Ortada bir sorun varsa yalnızca sizi dinlemelerini istemekle yetinmeyin, onlara da fikirlerini sorun.
Yargılamayın ve etiketlemeyin. Çocuğunuz bir konuda fikirlerini söylerken, “Offf saçmalama, çok tuhafsın” gibi cümleler kurmayın. Böyle yaparak onu düşüncelerini sizinle paylaşmaya teşvik etmiş olmazsınız.
Kişiyle değil, sorunla uğraşın. Çocuğunuza, “Çok tembelsin” demek yerine “Köpeğin yemeğini vermemenden bıktım” deyin. Özellikle ergenlik evresindeki çocuklara örneğin sigara içtikleri için sorumsuzluk gösterdiklerini vs. söylemeyin. Onlara neden ve nasıl sigara içmeye başladıklarını sorun. Güvenlerini kazanın ve bu soruna birlikte çözüm bulmaya çalışın.
Sürekli nasihat vererek çocukların sizi dinlemesini sağlayamazsınız. Eğer böyle yaparsanız size karşı isyankar ve savunmacı olacaklardır.
Bölmeyin. Çocuğunuza cümlesini bitirmesi için fırsat tanıyın. Bazı şeyleri nasıl söyleyeceğini bilemediği için lafı uzatıyor olabilir. İzin verin kendini ifade etmenin yolunu bulsun. Durdurmanız iletişiminize zarar verecektir.
Çocuğunuzu aşağılamayın. Ona bağırmayın, lakap takmayın, sürekli suçlamayın ve kendisini tuhaf hissetmesine neden olmayın.
Yalan söylemeyin. Çocuğunuzla cinsellik konuşmak size rahatsız edici gelebilir. Ama siz ona ne kadar dürüst davranırsanız o da size o kadar dürüst olacaktır.
Duyguları inkar etmeyin. Çocuğunuz bir yarışta yenik düştüğü için üzüldüğünde, ona her şeyi unutmasını teskin etmek yerine, bırakın duygularını ifade etsin. Şunu söylemeniz yeterli: “Biliyorum kazanmayı çok istedin. Kimi zaman kaybetmek gerçekten zordur.”
Kaynak: kadınlarbilir.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder