Everest dağına tırmanmak, macera sever dağcılar için sınırlarını test etmenin zirvesi denebilir. Fakat Şerpalar için değil.
Şerpalar Himalayalar’da Nepal’in dağlık kesimlerinde yaşayan ve geçimlerini çoğunlukla buraya tırmanmaya gelen dağcılara rehberlik ederek sağlayan bir halk.
Everest’e tırmanırken dağcıların baş etmesi gereken en büyük problem, yüksek rakımdaki atmosferdir. Öyle ki bir çok dağcı oksijen takviyeleri olmadan tırmanış yapamaz. Yüksek irtifa hastalığı vücudunuza aniden saplanabilir.
Fakat bunlar Şerpalar için geçerli değil.
Yüzlerce yıldır bu yüksek rakımda yaşayan Şerpaların genetiği tam manasıyla bu atmosfere uyum sağlamış ve hiç bir şeyden etkilenmiyorlar.
Şerpaların buradaki zorlu yaşam şartları ile çok kolay baş edebilmeleri, gelenleri olduğu kadar bir çok bilim insanını da meraklandırıyor elbette.
2013 yılında yapılan bir tırmanışta 180 kişilik ekibin, 64’ü Şerpalardan oluşuyordu. Tırmanıştan sonraki testlerde fizyolojik ve psikolojik olarak herkeste anormal değişiklikler gözlemlenirken, Şerpalarda hiç bir değişiklik gözlenmedi. Yapılan daha detaylı analizlerde, bu insanların hücrelerindeki mitokondrilerin normal insanlara göre çok daha fazla oksijen kullanma kapasitesi olduğu keşfedildi.
Aynı şekilde yüksek rakıma çıkıldığında herkeste kan dolaşımının yavaşladığı görülürken, Şerpalarda hiç bir değişiklik yoktu. Hatta testlerde görülen şaşırtıcı sonuç, Şerpaların normal insanlara göre kanlarında %20 daha fazla hemoglobine sahip oldukları idi.
Bu sonuçlara göre araştırmacılar, gerek fizyolojik gerekse psikolojik değerlere bakıldığında, Şerpalara rahatlıkla süper insan denebileceğini söylüyor.
Kaynak: YOL VE MACERA
https://storia.me/@tamahagane/ https://edition.cnn.com/2015/11/11/health/sherpas-superhuman-mountaineers/ www.lifecoachcode.com/2017/02/04/sherpas-himalayan-superhumans/
WATERSTATION SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ - 0850 532 0282 |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder