03 Ağustos 2017

Jeoloji Yük. Müh. ZEKAİ TEKİN: DEPREMLER OLMASAYDI..


DEPREM HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ

Yöremizde yaşayan yurttaşların deprem gerçeğini ve yıkıcı depremlerin arkasında yatan asıl nedenleri bilmesinde büyük yarar var..

Türkiye’nin birçok bölgesinde Jeoloji ve maden çalışmalarında bulunan Jeoloji Yüksek Mühendisi Zekai Tekin, MTA’da (Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü) uzun yıllar yaptığı deprem araştırmaları ve altın yataklarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınıyor.
Tekin’den bölgemizi yakından ilgilendiren deprem gerçeğiyle ilgili bilgiler istedik.

Sayın Tekin, Tokat ve ilçeleri 1. derece deprem bölgesinde yer alıyor. Olası bir depremin mal ve can kaybına neden olmaması veya hasarın en aza çekilebilmesi için ne yapmalı? 

Jeolojinin ana konularından biri olan ve halkımızı en çok tedirgin eden depremler ve fay hatları konularında da uzun yıllar çalışma ve araştırmalarda bulundum. Depremin hasar verdiği bölgelerde incelemeler yaptım. Her ne kadar depremler için doğal felaket desek de insanları bu acı dolu felaketlere sürükleyenler de yine insanlardır. Önce depremin ne olduğunu iyi bilmeliyiz ki dolayısıyla depreme karşı ne yapıp ne yapmamamız gerektiğini de kavrayabilelim.

Halkımız bir takım şarlatanların ağzından depremin önceden tespitiyle ilgili yalan yanlış bilgiler edinmeye çalışıyorlar. Hepimizin bildiği örnekler; normal ötesi mevsim geçişleri olduğunda, karıncalar yuvalarını terk ettiğinde, atlar ve inekler huzursuzlandığında vb. olaylarla depremlerin olacağını önceden öngörme gibi düzmece bilgilerle halkımız kandırılmaktadır.

Depremler tamamen yer hareketleridir. Konuyu tüm ayrıntılarıyla ve bilimsel olarak anlatmayı çok arzu ederdim ancak buna ne sizin sabrınız ne de yayınınızın sayfaları yeterli olmaz. Fakat vatandaşlarımızın deprem gerçeğini ve yıkıcı depremlerin arkasında yatan gerçek nedenleri bilmesinde büyük yarar var.”

Bize önce depremin nasıl oluştuğunu açıklar mısınız?

Anadolu toprakları Afrika ve Arap kıtası tarafından her yıl ortalama 3 cm. olarak sıkıştırılmaktadır. Doğu Anadolu Fay Kırığı olarak adlandırdığımız kırıkla Kuzey Anadolu Fay Kırığı Muş Karlıova’da birleşerek bir kama yapıyorlar, Arap bloku Bitlis Dağlarının altından Türkiye’nin altına dalarken Afrika Anadolu’nun komple altına daldığı izleniyor. Bunların sıkıştırmasıyla bizim Karadeniz dağlarıyla Anadolu arasındaki Kuzey Anadolu Fayı ile Doğuda Bitlis Dağlarıyla Malatya Pötürge’den geçerek Kızıldeniz’e kadar uzanan bir kırık hattımız var. İşte bu hat arasında kalan kısım sıkıştığından dolayı Batıya doğru her yıl ortalama 2 cm. kayıyor. Kayma esnasında bu hareketi engelleyen kaya kertiklerinden oluşan blokları arkadan gelen basıncın artmasıyla, aynı zamanda kırıklar içinde bulunan suyun 600 bardan yukarı sıkışarak infilak etmesiyle o kırık engelleyen hatların daha çabuk kırılmasına neden olduğundan 3 Mt.,  5 Mt., 10 Mt. gibi belli bir uzaklığa ani olarak fırlar. Her fırlamada önündeki engele çarpar ve bu çarpmadan dolayı sarsıntılar oluşur. Yerin, 30 Km. - 40 Km. derinliğinde başlar, 10 Km. - 5 Km. derinliğine kadar yeryüzünü titretir. İşte bu sarsıntıya biz ‘Deprem’ ya da ‘Deprem Dalgaları’ diyoruz.


Deprem ve deprem Dalgalarını nasıl inceliyorsunuz?

Deprem dalgalarını 3 ana temelde inceliyoruz.  
   
1.    Bir ve iki katlı binalara hasar veren Küçük Frekanslı Deprem Dalgaları,
2.    İki ve beş kat arasındaki binalara hasar veren Orta Frekanslı Deprem Dalgaları,
3.    Beş katın üzerindeki binalara hasar veren Yüksek Frekanslı Deprem Dalgaları

Bu nedenlerden dolayı; depremler oluşurken su dalgaları gibi kıyıya vurup geriye yansıma özelliğine de sahiptir. Bu dalgalar birbirlerini ya güçlendirirler ya da zayıflatırlar. Yansıyan ve gelen dalga birbirini kuvvetlendirdiyse, yani binanın altına kuvvetli bir yükselme geldiyse o bina hasar görür. Hemen yanına birbirini yok eden dalga oluştuğunda, bir yan binanın altından nötr dalga geçtiği için, bu bina yıkılırken yanındaki bina sapa sağlam kalabilir. Bu da deprem dalgalarının birbirinin içine girmesinden doğan bir olaydır.

Sayın Tekin, vatandaşlarımızın çok sık karıştırdığı; “Depremin Şiddeti”, “Depremin Kuvveti (Büyüklüğü)”, “Depremin Derecesi”, “Fay Hattı” ve “Fayın Kırılması” hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Evet, çoğu zaman karıştırılan kavramlardır. Testere dişlerini düşününüz. İki testerenin dişlerini birbirine geçirip yana doğru sürtünüz. O dişler ufalandığında biz ona depremde kırılma diyoruz. Yoksa kalem gibi ikiye kırılmıyor. Bir diğer karıştırılan konu da Kuvvet (büyüklük) ve şiddet tanımlarıdır.
Depremin Kuvveti (Büyüklüğü) ile Depremin Şiddeti farklı şeylerdir.
Sayılarla açıklayayım;
101=10’dur. 102=100’dür. Yani biz, 10’un üzerindeki o küçük rakama kuvvet diyoruz. 107.4 dediğimizde 10’un üzerindeki 7.4 rakamı 10 sayısının kuvvetini gösterir. Depremdeki kuvvet de aynı bu biçimde bir değerdir.
Depremde; 1 cm. x 1 mg. = 1 Erg’dir.
109 = 109 Erg’dir. (Depremin Kuvveti)
yani; 1 mg.’lık bir kütleyi 109 cm. ileriye hareket ettirmiş oluruz. Deprem esnasında kütlesel hareketin büyüklüğünü gösterir. 107.9 kuvvetindeki bir deprem sadece binaları değil, dev ağaçları dahi kökünden söker fırlatır.

Depremin Şiddeti ise; depremin dalga gücüdür. Bir örnek verecek olursam; Adapazarı - Gölcük depremimiz Adapazarı ve Gölcükte değil de Büyük Sahra Çölünde olsaydı bunun şiddeti “0” (sıfır) olurdu. Çünkü Jeoloji Bilimi Depremin Şiddetini şöyle tarif ediyor; Depremin Şiddeti, insanlara ve insanların yapmış olduğu yapıtlara vermiş olduğu zarardır. Çölde insan yok, bina yok ki, kime zarar verecek? O nedenle çölde depremin şiddeti “0” (sıfır)’dır. Bu nedenle deprem konusunda şiddet ve kuvvet karıştırılmamalıdır. Kuvvet depremin gücü, şiddet ise depremin insanlara ve insan yapılarına verdiği hasardır.

Peki hocam, en büyük deprem şiddeti nedir?

12 şiddetindeki bir deprem insanları can ve mal kaybına uğratır.

Büyüklüklerine göre depremlerin etkileri nasıl olur?

7 - 8 büyüklüğündeki depremler yapılara hasar verir. 5 büyüklüğündeki depremler kâgir binalara ve kerpiçten yapılara hasar verir. 4,5 büyüklüğün altındaki depremler sallar, yıkmaz ama korkutur. 3 büyüklüğüne kadar olan depremleri insanlar duymaz. 2,5 - 3,5 arasındaki deprem dalgalarını hayvanlar hisseder, 2 - 2,5 arasındaki deprem dalgalarını böcekler hisseder. 2 ve 2’nin altındaki depremleri sadece sismik cihazlar kaydeder.

1. derece deprem kuşağında yaşayan insanlar olarak olası bir depremi can ve mal kaybı olmadan atlatabilmemiz için ne öneride bulunursunuz?     
             
Evet, en önemli noktaya geldik. Yine bölgemizden bir örnek vermek istiyorum; 60 milyon yaşındaki Ballıca mağarası. İçindeki sarkıtları dikitleri bilirsiniz. Ne depremler, ne sarsıntılar yaşadılar ama ne bir kırık ne bir kopma yok hiçbirinde. Bu da demektir ki; doğa yapınca en sağlamını ve en iyisini yapıyor. Oysa, Gölcük Adapazarı depreminde ne oldu? 500 bin kişiyi binaların altına gömdük. Dikkat edin, “Binalara gömdük” diyorum. Yani deprem değil öldüren, yetersiz ve eksik malzemeyle, deprem yönetmeliğine aykırı biçimde üretilen yapılar öldürüyor insanları.

Önceki sohbetlerimiz sırasında “Muhteşem Deprem” söylemini paylaşmıştınız, okurlarımız için “Muhteşem Deprem” tanımını açar mısınız?   

Biz Jeologlar, depremlere “Muhteşem Deprem” deriz, çünkü; depremler olmasaydı yeryüzünde yaşam olmazdı. Oksijen, Hidrojen ve atmosferi besleyen gazların hepsi o yeraltı kırıklarından kurtuldu. Şu anda bile, bizim su kaynaklarımız o kayaların kırılmasıyla bize ulaşıyor. Kaynak sularımız kırıklardan çıkıyor. O nedenle biz depremleri çok severiz. Sevmediklerimiz, depreme uygun bina yapmadıkları için, insanların canına kıyan, malına hasar veren yeteneksiz ve çıkarcı müteahhitlerdir ve de çeşitli gerekçelerle yanlış uygulamalara göz yuman, görmezden gelen bürokratlardır. .

Soruyorum size; hangi depremde, doğadaki kaç canlının burnu kanamıştır? Asla söz konusu bile olamaz oysa binlerce yurttaşımızı göz göre göre binaların altına gömdük. Yazık değil mi? Bir insan kaç yılda ve ne emeklerle yetişiyor. Doğada depremden ölen bir tavşan, bir sincap, bir tilki duydunuz mu, gördünüz mü? Ama kerpiç ahırlarda enkaz altında can veren birçok büyükbaş hayvan, koyun, keçi ve kuzu sayabiliriz.
Türkiye’yi çok iyi tanıyan bir jeolog olarak ülkemizin deprem sorununun başlıca nedeninin inşaat sektörüyle ve yapı teknik ve denetimleriyle doğrudan ilişkili olduğunu söyleyebilirim. Kısaca; depremden korunmak mümkün, yeter ki istensin..

Sayın Zekai Tekin, verdiğiniz değerli bilgiler ve açıklamalarınız için çok teşekkür ederiz.


Kaynak: PHANORIA - Cihat TAŞKIN

BLUE CRYSTAL GÜZELLİK MERKEZİ - TOKAT  ww.bcguzellik.com Tel: 0356 214 0014

BLUE CRYSTAL GÜZELLİK MERKEZİ - TOKAT  ww.bcguzellik.com Tel: 0356 214 0014


31 Temmuz 2017

SİRKECİ'DEKİ LEZZET DURAĞI..

BALDIR

Aylar önce Sirkeci’nin ara sokaklarında yürürken rastladım Baldır’a. Öncelikle ismi ve tarihi binası ilgimi çekti, durdum önünde. Dışarıya astıkları menüleri esprili bir dille hazırlanmıştı. Bu mekanda bir güzellik var dedim ve yoluma devam ettim. Yazdım kafamın bir yanına tabi burayı. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’a gidince, yolum bu defa oralardan hiç geçmeyecekken sırf Baldır için Sirkeci’ye geldim. İyi ki de…

2015 yılının Ekim ayında açılmış. Binanın geçmişi ise çok eski. Yapımı 1890’lara dayanıyor. Tarihi eser olduğu için izin, restorasyon vs. derken 15 ayda ancak hizmete başlayabilmişler. 

İki ortaklar. Ben Murat (Güner) beyle sohbet ettim. Cidden zahmetli bir yolculuk geçirmişler burayı açarken. Ama tutkusu, heyecanı hala gözlerinden okunuyor.

İçerisi 80 kişilik. Yüksek bir tavanı var. Binanın içine pek bir şey yapmak mümkün olmadığı için yalın bir dekorasyon var. Ama bu durum buraya çok yakışmış. Mesela bir duvarda 1882 de kurulan Şahbaz Agiya Tuğla fabrikasının tuğlaları var. Üzerlerindeki damgalardan tanıyorsunuz. Onları küçük çerçevelerle belirginleştirmeleri özgün bir dokunuş olmuş. Buranın şu anki adı İmar Han. Çünkü bir zamanlar İmar Bankasının merkez şube binası olarak da kullanılmış.

Ben menüsü az ve öz olan yerleri ayrı bir severim. Kendine güvenen, ne yaptığını, ne sunduğunu bilen yerlerdir buralar genellikle. 

Haliyle baldır sipariş ettik önce. Dananın arka bacaklarının üst kısmı ile kuyruğunun bir kısmından elde edilen et, düşük sıcaklıkta tam 18 saat pişiyor. Yağsız bir et. Özel baharat ve sosları var tabi. İçinde mantar ve karamelize soğan da bulunuyor. İsterseniz sadesi de olur tabi. Et öyle güzel pişmiş ki, artık lime lime diye tabir edilen kıvamda. Ekmeği ayrıca leziz. Kendi üretimleri. Tam buğday ununa kavrulmuş soğan, patates, zerdeçal, kekik, fesleğen, biberiye, yumurta, özel bir kaşar ve ekşi maya konuluyor. Mayaları da pek yaşlıymış öğrendiğime göre (70 yıl kadar). Piştikten sonra üzerine sızma zeytinyağı sürülüyor.

Bir de baldırın kokoreç baharatlarıyla hazırlanmış bir versiyonu var. Onun adını da ‘Baldırewich’ koymuşlar. Çok yakışmış, adı da tadı da…

Baldırami ise aslında batıda pastrami olarak bilinir. Roast beef de diyebiliriz bir bakıma. Aslında bu bir pişirme yönteminin adı. Antrikot ya da kol altından elde edilen eti, 15 gün boyunca kaya tuzunda bekletiyorlar. Bu kısmın adı kürleme.  Sonra et 120 derecelik fırına alınıyor. Burada meşe gibi ağaçların odunlarının dumanlarıyla 24 saat pişiyor. Bu da tütsüleme oluyor. Sapsarı dilim ekmekle geliyor. Zerdeçalmış bu rengi veren. Bir de özel sosu var tabi. Sonuç muhteşem. Baldıramiyi ilk kez burası yapmış. Taklitlerinden sakınmak gerek.

Menüde bir de ‘Aman Diyim’ var. Dana bonfile, özel bir marinasyonda bir hafta kadar bekliyor. Sonra baharatlarla ızgarada pişiriliyor. Lokum gibi yumuşacık ve çok lezzetli. Ekmek arasında ve kendi yaptıkları peynir sosla servis ediliyor.

‘Baldırın Burgeri’ de var tabi. Uğraşıp didinmişler, bu burgerin köftesini ve ekmeğini nasıl daha farklı ve daha leziz yaparız diye. Ben tatmadım ama eminim onun da hakkını vermişlerdir. 120 ve 200 gr lık köfte seçenekleriyle 7 çeşit burger var. Bir de burger yapanlara uzun zamandır söylediğim tavsiyeyi onlar çoktan gerçekleştirmiş bile. Ekmeklerini, taş fırında öğütülen çavdar unu ve esmer un ile yapıyorlar. İşte budur.

Gramajlardan bahsetmişken, cidden esprili bir menü. Mesela baldırın 100 gr lık porsiyonu ‘İnsan’ diye adlandırılmış. 150 gr ‘Erkek’, 200 gr ‘Delikanlı’…  Aperatiflere ‘Yancılar’, içeceklere ‘Akışkanlar’ falan demişler.

Daldır Tabağını da unutmayalım. Antrikottan yapılmış, hiçbir katkı maddesi olmayan gerçek sosise kimse hayır demez sanırım. Yanında cheddar sosu ve baharatlı patates kızartmasıyla geliyor. Sosisle hasret giderme tabağı bence.

Özellikle kış günleri iyi gidecek Baldır Çorbası da var.


Bu arada ayranlarına bayıldım. İçinde nane, salatalık ve eser derecede sarımsak var. Menüdeki tatlarla çok uyumlu…

Tatlılardaysa tahinli sufle, el açması katmer, fıstıklı sarma gibi iddialı lezzetler yer alıyor

Tün bunları gidiniz, deneyiniz. Sonra alışkanlık yaptı diye de sitem etmeyiniz. 
Fiyatları soranlar olacak yine biliyorum. Gayet uygun, gayet yerinde.

O gün tesadüfen karşılaşıp, nihayet tanıştığımız Murat Güner’e güzel sohbeti için teşekkür ediyorum. Baldır ekibinin de ellerine sağlık.

Aşir Efendi Cad No:15/A Sirkeci/İST
Sirkeci Büyük Postane Arka Caddesi
Hobyar Cami Karşısında
0212 522 25 37


Pazartesi - Perşembe
10:00 - 20:00
Cuma-Cumartesi
10:00 - 21:00
Pazar
12:00 - 21:00

Kaynak: Şefika Onur Akatay - GURME RAKUN
http://mmmenfes.blogspot.com.tr/2017/07/baldir.html?m=1






25 Temmuz 2017

TODOSK'LU DOĞASEVERLER PERİHAN DEMİREZEN VE KEMAL ERECE'NİN NİKSAR'I TANITIM ÇABALARI YÖREDE HEYECAN YARATTI


Kısa adı TODOSK olan Toroslar Doğa Kulübü üyelerinden oluşan 41 kişilik ekip, 8 günlük Tokat ve ilçelerini keşfetti. Todosk’lular Kaz Dağlarından sonra oksijeni en bol olan Niksar Çamiçi yaylalarında Tokat kültürünü yaşadılar.

Kendileri de Tokat Niksarlı olan doğa rehberleri Perihan Demirezen ve Kemal Erece önderliğinde yola çıkan ekip, ilk olarak Zile’de mola verdiler. Zile gönüllüsü olarak tanınan Necmettin Eryılmaz tarafından karşılanan ekip, dünyaca bilinen Zile Kalesini, Roma imparatoru Julien Sezar’ın ünlü sözü “Veni, Vidi, Vici” sözlerini söylediği yerleri gezdirdi. 

Eryılmaz eşliğindeki ekip, Astım tedavisine iyi geldiği söylenen Ballıca Mağarasını gezip, Almus İlçesine geçip, burada kamp kurdular.

İkinci gün Tokat merkeze geçen doğaseverler, burada Tokat Tanıtım Vakfı yetkilileri tarafından karşılanan doğaseverler, kent müzesini gezdiler. Atatürk’ün boşanma kararını aldığı tarihi konağı ile kök boyalar ile taş basımların yapıldığı eski imalathanelerin olduğu ve Taş Bina olarak bilinen mekanı gördüler. Kısa bir kent turunun ardından yola çıkan ekip, Niksar İlçesine geçtiler.

Buradan oksijen deposu Çamiçi yaylasına çıkarak kamping alanında çadırları ile kamp kurdular. Niksar gönüllülerinden Necati Güneş ve İsmet Başar eşliğinde 4 gün boyunca türkülere konu olan Niksar Kalesi, köy yaylaları, kent merkezi ve kültür turları ile yaylalarda yürüyüş yapan ekip, artık nesli giderek azalan Niksar’ın yerel ağız ile “Kömüş” dedikleri Camızları da tanıdılar. Camız yoğurdunu tadan katılımcılar, köylülerin ikram ettiği Tokat böreği yediler. Aynı gün, Şair Cahit Külebi’nin anma törenine katıldılar.

Yine Niksar’ın tanıtım gönüllerinden Hasbi Şahin ve Osman Abakay tarafından Köy Yaylalarını gezdiler.  4 gün boyunca unutamayacakları bir gezi yapan ekip, son gecelerinde ise Niksar havalisinin “Raj Kapoor” olarak tanıdığı Cümbüş sanatçısı Raci Güleç tarafından türk sanat müziğinden, Türk halk müziğine kadar geniş repertuarını dinleme fırsatı buldular. Tokat’ın oynak türkülerinde ise katılımcılar yerlerinde duramayarak eğlenceye oynayarak katıldılar. Geri dönüşe geçen ekip, Amasya’ya geçen ekip, şehzadeler eli olarak bilinen Amasya’yı gezdikten sonra Antalya’ya döndüler.

Doğa rehberi Kemal Erece müthiş eğlenceli ve yararlı bir gezi yaptıklarını belirterek, “Amacımız, Akdeniz’in sıcağında birkaç günlük nefes almak isteyen katılımcılarımıza farklı bir kültürü tanıtmak istedik. Tokat ve Niksar bölgesini hiç gezmeyen arkadaşlarımıza Niksar’ın doğal güzelliklerini,. Anadolu’nun henüz yozlaşmamış kültürünü tanımalarını istedik. Bakir yaylalarımızın, güzelliklerimizi paylaşmak istedik. Bu gezimizde Niksar Belediyesine ulaşım konusunda yardımcı oldukları için teşekkür ediyorum. Programın hazırlanmasında destek olan Cihat Taşkın beyefendiye de buradan teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: http://ilerigazetem.com/todosk-la-tokat-yollarinda/32245/

BLUE CRYSTAL GÜZELLİK MERKEZİ - TOKAT  ww.bcguzellik.com Tel: 0356 214 0014


14 Temmuz 2017

DÜNYANIN EN ŞİRİN GÜNEŞ ENERJİ TESİSİ PANDA ŞEKLİNDE







Kim demiş güneş paneli tesisleri sevimli olamaz diye? 
Çin’in Datong şehrindeki Panda Enerji Santrali, ülkenin değerli hayvanı olan panda şeklinde ve ilk faz 50 megawatt (MW) temiz enerji sağlıyor. Panda Green Energy şirketi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile yaptığı bir anlaşma uyarınca yenilenebilir enerjiyi desteklemek için tesisatı döşedi. Devasa güneş santralinin ilk fazı şebekeye bağlandı. Kurulu gücü toplamda 100 MW’a ulaşacak Panda Enerji Santrali‘nde pandanın kulakları ve kolları gibi siyah kısımları tek kristalli silisyum güneş pillerinden, gri-beyaz göbeği ve yüzü ince film güneş pillerinden oluşacak.
Panda Güneş Santralleri, temiz enerji sağlamanın yanı sıra Çin’deki gençleri sürdürülebilir kalkınmaya teşvik etme çabasının bir parçası. Panda Enerji Santrali’ndeki bir gençlik merkezi, okul çağındaki çocuklara güneş enerjisinin faydalarını ayrıntılı olarak anlatacak.

Çin dışında da inşa edilebilecek Şirkete göre, 100 MW’lık Panda Güneş Santralleri 1.056 milyon ton kömürden tasarruf ederek ve karbon salınımını 2.74 milyon tona kadar azaltarak 25 yılda 3.2 milyar kilowatt-saatlik Yeşil Enerji sağlayabilecek.


Panda Green Energy şirketi, Çin Başkanı Xi Jinping’in ekonomik kalkınma stratejisi olan ve 21. yüzyılın Deniz İpek Yolu olarak da bilinen Kuşak ve Yol bölgelerinde, Panda 100 Programı’nın bir parçası olarak gelecek 5 yılda daha çok tesis kurmayı planlıyor. Strateji Avrasya ülkeleri arasındaki işbirliğini hedeflediğinden bazı tesisler Çin dışında inşa edilebilir.
UNDP de Panda Green Energy’nin en büyük hissedarlarından olan China Merchants New Energy ile birlikte yaz kampları ve tasarım yarışmaları düzenleyerek Çin’de yenilenebilir enerjiye teşvik ettirmeyi planlıyor.
Kaynak:Inhabitat
BLUE CRYSTAL GÜZELLİK MERKEZİ - TOKAT  ww.bcguzellik.com Tel: 0356 214 0014







KONUŞUN BİZİMLE!


Anne, baba, bizimle konuşun!


Birçok ebeveyn çocuklarıyla etkili iletişim kurmakta zorlanıyor. Kimi ebeveynler çocukların, anne-baba arasındaki tartışmaları görüp duyması, ancak bundan yaralanmaması gerektiğini düşünürken, kimileri de her türlü çatışmadan korkuyor.
Boşanma, ölüm, cinsellik... Ebeveynler çocuklarıyla neden konuşmalı?
Ebeveyn-çocuk arasındaki iletişimsizlik felaketle sonuçlanabilir. İletişimsizlik yüzünden çocuk kendini vazgeçilmiş, izole edilmiş hissedebilir ve bunlar da giderek daha çok endişelenmesine ve zorluklarla mücadele edememesine neden olur. Oysa akla gelen her şey hakkında konuşmak, ilişkilerin olgunlaşmasını, daha rahat ve mutlu bir zemine yerleşmesini sağlar. Etkili iletişime başlamak için en iyi yollardan biri, çocuğa ebeveynleriyle her konuyu çekinmeden konuşabileceğini hissettirmektir.
Dinleyin
Çocuğunuz sizinle konuşurken gazete okumak ya da televizyon seyretmek, onu dinlediğiniz anlamına gelmez. Ergenlik dönemindeki bir çocuk cinsellik hakkında sorular sorarken elinizdeki işi gerçekten bırakamayacak durumdaysanız en azından şunu söyleyebilirsiniz: “Bu meselenin senin için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Biraz sonra konuşsak olur mu?” Ve tabii konuşmak için bir zaman belirleyin ve asla ertelemeyin.
Ciddi konuşmaları planlayın
Eğer taşınma, boşanma, yeni kurallar ya da yeni sorumluluklar söz konusuysa, gereken konuşmayı herhangi iki iş arasına sıkıştırmayın. Mutlaka bütün aile bireylerinin katılacağı bir buluşma düzenleyin ve herkese düşüncesini dile getirme fırsatı verin. Başlangıçta bu türden buluşmalar tuhaf karşılanabilir. Ama aynı zamanda her bir bireyin aile ilişkilerine ne denli önem verdiğini göstermesi için de fırsat yaratır.
Sessizlik karşısında anlayış gösterin
Eğer çocuğunuz bir konuyu belirli bir zamanda konuşmak istemiyorsa -ki ergenlik çağında genellikle böyle olur- buna saygı gösterin. Ona yalnızca, istediği her an sizinle konuşabileceğini hissettirin yeter.
Beden diline dikkat
Üst üste atılmış bacaklar,kızgın ya da sabırsız bakışlar iletişimi hiç de kolaylaştırmaz. Eğer çocuğunuz yerde oturuyorsa, siz de onunla yere oturun, seviyenizi eşitleyin ve göz teması kurarak konuşun ki onu dinlediğinizi anlayabilsin.
Soru sorun
Çocuğunuzla ne konuşacağınızı bilmediğiniz zamanlar olacaktır. Böylesi durumlarda konuyu açmasını ondan bekleyin. Bunun için de soru sorun: “Ee, neden bahsedelim istersin?” iyi bir başlangıç olabilir. Ayrıca onlara evet ya da hayır şeklinde cevaplanamayacak, açık uçlu sorular da sorabilirsiniz ve başlayan sohbeti aynı şekilde yönlendirebilirsiniz.
Zamanlama önemli
Önemli bir meseleyi çocuk okuldan gelir gelmez tartışmayın. Ya da iş yerinde geçirdiğiniz kötü bir günün sonrasında geçiştirmeye uğraşmayın. Sizin de kendinizi iyi hissettiğiniz, sakin olduğunuz zamanlar böylesi konuşmalar için çok uygun.
İyi ve kötü iletişim
Etkili bir iletişim çocuklarınıza yardım etmeniz için önemli. Ortada bir sorun varsa yalnızca sizi dinlemelerini istemekle yetinmeyin, onlara da fikirlerini sorun.
Yargılamayın ve etiketlemeyin. Çocuğunuz bir konuda fikirlerini söylerken, “Offf saçmalama, çok tuhafsın” gibi cümleler kurmayın. Böyle yaparak onu düşüncelerini sizinle paylaşmaya teşvik etmiş olmazsınız.
Kişiyle değil, sorunla uğraşın. Çocuğunuza, “Çok tembelsin” demek yerine “Köpeğin yemeğini vermemenden bıktım” deyin. Özellikle ergenlik evresindeki çocuklara örneğin sigara içtikleri için sorumsuzluk gösterdiklerini vs. söylemeyin. Onlara neden ve nasıl sigara içmeye başladıklarını sorun. Güvenlerini kazanın ve bu soruna birlikte çözüm bulmaya çalışın.
Sürekli nasihat vererek çocukların sizi dinlemesini sağlayamazsınız. Eğer böyle yaparsanız size karşı isyankar ve savunmacı olacaklardır.
Bölmeyin. Çocuğunuza cümlesini bitirmesi için fırsat tanıyın. Bazı şeyleri nasıl söyleyeceğini bilemediği için lafı uzatıyor olabilir. İzin verin kendini ifade etmenin yolunu bulsun. Durdurmanız iletişiminize zarar verecektir.
Çocuğunuzu aşağılamayın. Ona bağırmayın, lakap takmayın, sürekli suçlamayın ve kendisini tuhaf hissetmesine neden olmayın.
Yalan söylemeyin. Çocuğunuzla cinsellik konuşmak size rahatsız edici gelebilir. Ama siz ona ne kadar dürüst davranırsanız o da size o kadar dürüst olacaktır.

Duyguları inkar etmeyin. Çocuğunuz bir yarışta yenik düştüğü için üzüldüğünde, ona her şeyi unutmasını teskin etmek yerine, bırakın duygularını ifade etsin. Şunu söylemeniz yeterli: “Biliyorum kazanmayı çok istedin. Kimi zaman kaybetmek gerçekten zordur.”
Kaynak: kadınlarbilir.com



28 Haziran 2017

GIDA SEKTÖRÜ İÇLER ACISI DURUMDA



YILMAZ ÖZDİL:
Askerlerimizi kim zehirliyor?
 
​Fırınlarda fareler cirit atıyor.
Pastaneler hamamböceği dolu.
Tuvalette dondurma yapıyorlar.
Baklavaya antep fıstığı yerine ezilmiş bezelye koyuyorlar.
Kırmızı biberde kiremit tozu var.
Zeytini koyu siyah olsun diye ayakkabı boyasıyla yıkıyorlar.
Bayat tavuk beyaz görünsün diye klora batırılıyor.
Küflenmiş peyniri jel ile harmanlayıp, taze kaşar diye kakalıyorlar.
Lahmacunda yağ külü var.
Kemik öğütüp salam yapıyorlar.
Sosis horoz ibiğinden.
Dönerde bağırsak var.
Tavuk dönerinde deri var.
Kendisi zaten mikrop yuvası olan birbirinden cahil işçiler, kontrolsüz yemek fabrikalarının mutfağında yatıyor, kazanlar leş.
Geçenlerde Türkiye Ziraatçılar Derneği ifşa etti, yoğurda domuz kemiğinden yapılan jelatin katılıyor, yüzde yüz dana eti diye satılan sucuklarda at ve eşek eti bulundu, sucuk-salam imalatında kullanılan sarımsak kireç suyunda soyuluyor, tereyağına patates karıştırılıyor, tulum peynirine nişasta koyuyorlar, sakatatı boyayıp hazır kıymaya katıyorlar, çikolatalarda şekerlemelerde hayvan yemi var, kuru üzüm daha dayanıklı olsun diye kurutulmadan mazota bulanıyor, zeytin çabuk kararsın diye zeytin havuzlarına paslı demir atılıyor, kaçak sigaralarda tütüne talaş ilave ediliyor.
 
Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu var.
Beyaz peynire parlaklık versin diye kireç katılıyor.
Peynir dedim aklıma geldi, elalemin ülkesinde köpek mamasını bile ambalajda satıyorlar, bizim kahvaltıda çocuğumuza yedirdiğimiz peyniri pazar tezgahında parmaklamayan kalmıyor.
 
Kepekli-çavdar denilen ekmeklere kakaoyla renk veriliyor. Çiğ süte, daha fazla peynir elde etmek için şeker gübresi konuluyor, sütün ekşimesini önlemek için hidrojen peroksit ve formaldehit koyuyorlar, ekşimiş sütün ekşiliğini almak için soda, kostik ve trisodyum sitrat koyuyolar, sütün öz yağı alınıyor, yağlı süt izlenimi versin diye margarin katılıyor.
 
Zeytinyağına kanola karıştırılıyor, eskiden ucuz diye ayçiçeği yağı karıştırılıyordu, şimdi daha ucuz diye kanola karıştırılıyor, yarın öbür gün kullanılmış motor yağı karıştılırsa şaşma… Anca sabun üretiminde kullanılan yüksek asitli yağlar, ısıl işlemden geçirilip natürel sızma zeytinyağı diye satılıyor.
 
Arı görmemiş bal var!
 
Ticari glikozun içine biraz polen, biraz renklendirici ve esans ilave ediliyor, bal imal ediliyor. Petekli ballarda saf balmumumdan yapılmış petek kullanılması gerekirken, çok daha ucuz olan petrol ürünü mumdan petek kullanılıyor.
 
Bitkisel baharatların içine kurutulmuş ot karıştırılıyor.
Tahini soyayla yapıyorlar.
Kaçak çayı domuz kanıyla renklendiriyorlar.
 
Tarım Bakanlığı denetim sonuçlarını açıkladı… İstanbul'da bir börek salonunda, kol böreğinde at eti çıktı. Bursa'da pidecide, eşek eti çıktı. Denizli'de pidecide, bağırsak çıktı. Ankara'da köftecide, dana köfte harcında tavuk ayağı çıktı. Kahramanmaraş'ta antep fıstığı ezmesinde boya çıktı. Afyon'da sucukçuda tükrük bezi çıktı. Niğde'de bitkisel doğal üründe ilaç çıktı! Mersin'de bitkisel doğal üründe ilaç çıktı! Hatay'da zeytinyağcıda tohum yağı çıktı.
 
İstanbul'da bir pastane basıldı, çöpten topladıkları bayat ekmekleri kurutup un haline getirdikleri, pasta ve kurabiye yaptıkları, hatta başka pastanelere ucuz yollu sattıkları ortaya çıktı.
 
Aydın'da mübarek ramazan ayında sokak iftarlarının en büyük tedarikçisi olan yemek fabrikasında, domuz eti çıktı.
 
*
Hal böyleyken…
Askerler yemekten zehirlendi, Türkiye ayağa kalktı, sabotaj mı var, komplo mu, televizyonlarda endişeli tavırlarla tartışılıyor, acaba dış güçler mi yapıyor, nasıl olur da askerler zehirlenir filan.
 
*
Kardeşim!
Danimarka'da mı yaşıyorsunuz?
Finlandiya mıdır burası?
 
*
Gıda sektöründe “merdivenaltı” tabir edilen, denetlenemeyen firma sayısı 350 binden fazla bu ülkede, 350 binden fazla… Sahteci gıdada her yıl 12 milyar dolar dönüyor.
 
*
Normalde kanalizasyon inşaatı yapması bile sakıncalı tipler, yemek fabrikası kuruyor, iktidardan adamını bulup kamu ihalesi kapıyor. 12 milyar dolardan pay almak için babasını doğrayıp kıymaya katacak tipler “catering” işi yapıyor!
 
*
Kanser oluyoruz, kalp hastası oluyoruz, tansiyon, şeker hastası oluyoruz, hamilelerde düşüğe yolaçıyor. İddia ediyorum, gıda terörünün bu topraklarda öldürdüğü insan sayısı Pkk'dan fazladır.
 
*
Dolayısıyla… Bu hijyenik (!) bilincimizle, askerlerin zehirlenmesi değil, zehirlenmemesi haberdir!


Kaynak: YILMAZ ÖZDİL

BLUE CRYSTAL GÜZELLİK MERKEZİ - TOKAT  ww.bcguzellik.com Tel: 0356 214 0014

26 Haziran 2017

BAYRAMLIK AYAKKABILAR













BAYRAMLIK 
AYAKKABILAR

Evde büyük bir telaş vardı,
Üç gün sonra bayramdı.
Börekler açıldı, sarmalar sarıldı,
Hazırlıklar hemen hemen tamamdı.
Elbisemin kumaşı keten ve desenli,
Üzerinde yelkenli resimleri,
Büzgülüydü kısacık eteği,
Bayram yaza geliyordu besbelli.
Eksik olan tek şey ayakkabılar.
Bu kargaşada ya unuturlarsa?
Denizciydi halamın oğlu, binbaşı.
Sabah işe giderken halam hatırlattı.
Fethi, akşam işten dönerken
Ayakkabı getir çocuğa Kadıköy’den.
Kızamıktan daha yeni kalktı,
Tam iyileşemedi, gezemeyiz pazar-çarşı.
Bir kâğıda çizildi ayağın şekli,
Bu işin garantisi demekti.
İple çektim akşamı, ayakkabılar geldi.
O da ne? Ayakkabılar iki,
Kırmızısı rugan ve atkılı,
Burnu açık ve kremdi öteki.
Seç hadi dediler bunlardan birini.
Seçemedim, ikisi de birbirinden güzeldi.
Halam dedi ki usulca;
Yatarken nasılsa beğendiğini alır koynuna,
Seçimini anlarsın şimdi sorma boşuna.
Uyku vaktim gelince alıp iki çifti de
Uyudum büyük bir keyifle.
Uyandığımda, ağabeyim çoktan gitmişti işe.
Akşam işten dönünce atlayıp kucağına;
Hani dedim götürecektin birini?
Unuttun mu yoksa geri götürmeyi?
Kıyamadım, dedi beğenmiştin ikisini de.
Ne yani, bana mı kaldı dedim şimdi bunlar?
Okşayarak başımı dedi elbette;
Bu bayram gezersin biriyle,
Kurbanda giyersin ötekini de…
Veda vakti gelince, sanıyorum sadece
Bayramlık ayakkabıları götürebildi öteye.

Naime ÖZEREN

BLUE CRYSTAL GÜZELLİK MERKEZİ - TOKAT  ww.bcguzellik.com Tel: 0356 214 0014



24 Haziran 2017

Duran Kaya: "HODRİ MEYDAN"

Görüntünün olası içeriği: bitki, çiçek ve doğa

Niksarlı Veteriner Hekim DURAN KAYA iddialı..

Niksar'da yıllar boyunca yaptığım doğa yürüyüşlerinde karşılaştığım ve fotoğrafladığım SALEP (ORKİDE) çeşitlerini paylaşarak hem doğamızdaki güzellikleri ve çeşitliliği hem de paylaştığım salep çiçeklerini bayram hediyesi olarak sizlere sunmak ve farklı bir bayram kutlama mesajı vermek istedim.
Buradan bir çağrıda bulunuyorum:
Niksar coğrafyasında paylaştığım salep çeşitlerinden farklı bir salep çeşidi bulan kişi o çiçeğin Niksar'da bulunduğuna dair geniş açılı fotoğrafını çekip paylaşırsa Niksarlı Çini Sanatçımız Tülay Atila'nın yaptığı çini tabaklardan hediye edeceğim. Ama bulamayacaklar. "Bulurum!" diyenlere ben de "HODRİ MEYDAN" diyorum. 
Bu bilgileri burada paylaşırken bir çekincemi belirtmek istiyorum. Bizim albümlerimizi bir çok kişinin izlediğini biliyorum. Bu kişiler içinde art niyetli kişilerin de olabileceğini düşünerek onlara seslenmek istiyorum: 
Efendiler! Üç beş kuruş için dağların-ormanların bu güzellerine kıymayın. Bırakın yaşasınlar! Güzelliklerini, bu gün bizlere olduğu gibi yarınlarda da torunlarımıza cömertçe sergilesinler. Torunlarımızın bu güzellikleri görmelerine kısa vadeli ve küçük hesaplarınız için engel olmayın! 

Kıymayın...


Kaynak: Vet. Hekim DURAN KAYA
   https://www.facebook.com/duran.kaya.549/media_set?         set=a.10155436294374383.103742103.711309382&type=3

Vet. Hekim DURAN KAYA doğayla baş başa.. 


TÜM TAKİPÇİLERİMİZİN BAYRAMINI KUTLUYOR, ESENLİK VE BARIŞ İÇİNDE YENİ BAYRAMLARDA BULUŞMAYI DİLİYORUZ.. KALEIDOSCOPE